Sök inlägg

måndag 18 december 2017

Höjd pensionsålder

Han var 60+ och jag var 20+

Vi var båda 2 skötare på allmänpsyk i Falun. Det var lunchtid och all övrig personal var på lunch så vi fick sköta avdelningen själva på 2 pers. Det var rörigt och mycket att göra. Jag minns att jag körde ut matvagnarna i korridoren och spang till expeditionen för att svara i telefonen samtidigt som det pep och blinkade på displayen, vilket indikerade att nån mer pockade på min uppmärksamhet. Men det var väl fan vad stressigt det blev tänkte jag, är jag själv på avdelningen? Jag sprang ut på dagrummet, och där i en soffa framför TVn satt han, 60+ aren i godan ro. "Men hallå där" sa jag lite irriterat.
 "Det ringer på displayen hör du ingenting" ?
Han log avmätt medan han förde ena handen mot ena örat och skruvade lite på hörapparaten. Sen sa han " Min läkare har sagt att jag ska spara på hörseln och inte ha hörapparaten på i onödan, så jag brukar stänga av den på jobbet"

Jag har skrattat många gånger åt den där historien och tyckt att den där gubben var allt bra knäpp som inte fattade att han måste ha hörapparaten på när han arbetade. Han borde väl fattat att han skulle stänga av den när han var ledig ?

Men med åren har något hänt med den där historien och med mig.
Jag har blivit en 50+are som har betydligt mer gemensamt med gubben med hörapparaten än med den där överambitiösa forcerade grabben på 20+.

Jag kommer ofta på mig själv nu för tiden med att bli stressad bara för att det aldrig är tyst. Det är ett ständigt brus i samhället idag av mobiler, blinkande pipande arbetsfordon, pipande självlscanners,tvättmaskiner, diskmaskiner och drönare.
På jobbet är det rasslande nycklar, pipande displayer, gapande kärringar, malande TV-apparater, vinande fläktar och klapprande skor. Dessutom alldeles för mycket lysrör tända så att det vita bruset förstärks ytterligare. Ett jäkla drag hela tiden.Jag önskar att jag hade en hörapparat som jag kunde stänga av.
Jag skulle behöva både hörselskydd och solglasögon för att må bra på jobbet.


Det ska ju bli höjd pensionsålder nu också.
Debatten går  hög om hur folk med kroppsarbete ska orka jobba högre opp i åldrarna. Jag hör många akademiker och intelektuella som säger att dom kan ju minsann jobba länge för dom jobbar ju med huvudet och inte med kroppen. Huvudet blir ju inte utslitet heter det.
Ursäkta mig!!!
Jag har inget kroppsarbete, det är mitt huvud som blivit utslitet inte kroppen.
Jag är redan tokstressad av ljud och ljusnivån på jobbet och jag förväntas jobba minst 15 år till. Hur ska det gå till ?

För övrigt anser jag att alla ska jobba ca 40 år innan dom får pension. Dom som börjar jobba tidigt får gå tidigt, och dom som ska utbilda sig halva livet dom kan få jobba tills dom stupar. 
Fair play!

Förresten... Om den höjda pensionsåldern beror på att folk lever längre, borde inte då kvinnor jobba längre eftersom dom har längre livslängd ?
3 kommentarer:

 1. Tja, det där med kvinnors högre medellivslängd borde ju också jämna ut sig, ifall vi byter till ett system där man går i pension efter X antal arbetsår, snarare än vid en viss ålder. Trots ihärdig feministisk propaganda är det ju fortfarande vanligast att kvinnan tar en paus på ett år eller nio månader eller så, när man fått barn. Och med ca två barn per kvinna och en medellivslängdsskillnad på ca två år... tja, verkar passa rätt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men det köper jag. En kvinna som varit hemma med 5 barn borde få gå ca 5 år tidigare i pension.

   Radera
 2. Hej.

  Inom skolan är hörselkåpor legio, och standard, sedan cirka tio till tjugo år.

  Ljudnivåer som vilket skyddsombud som helst stängt ner en verkstad eller liknande för är daglig rutin, och den som faktiskt ser till att regelverk kring arbetsmiljö följs är strax ute på bar backe.

  Själv har jag som tack för mitt arbete tinnitus och partiell dövhet - men inte klassas det som arbetsskada om man är lärare. Å andra sidan satt det på den tiden långt inne att staten gick med på att silikosarnas besvär kom sig deras arbete.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera