Sök inlägg

torsdag 9 juni 2016

Livsfarliga moderna bilar

Jag minns inte när det var eller vilken bil.
Men det måste ha varit nån gång på sent 80-tal i alla fall.
Jag hade hur som helst nån gammal bil med trasig handbroms som inte gick att besikta.Jag frågade då bilprovaren om jag inte kunde få sätta dit nåt stag som tröck ner bromspedalen och låste fast den som en handbroms typ....Oj vad skäll jag fick för mitt förslag...Nej nej handbromsen måste ju vara ett backup-system om fotbromsen skulle fallera...Om fotbromsen är hydraulisk så måste ju handbromsen vara mekanisk med vire eller stag....Om ett bromsrör går av så ska det gå att bromsa i alla fall,förstod jag inte det ?....Jag försökte invända att handbromsen inte brukar vara så värst bra på att stoppa en framrusande bil.Det hade jag inget för ,det måste finnas ett reservsystem så var det bara.

Här om dagen kom jag att tänka på den där gamla historien när min grabb kom hem i en ny Volvo V60. I den trycker man nämligen bara på en knapp när handbromsen läggs i och så trycks fotbromsen ner i golvet förmodligen av en motor.....Men hallå !   Då är det ju samma bromssystem på handbromsen som till fotbromsen...Inget mekaniskt där inte,läcker bromsvätskan ur så finns det ingen handbroms heller.....Det var ju så det inte fick vara....Tydligen gäller det inte längre på nya bilar.

Ok det är väl ingen stor grej direkt om handbromsen skulle pajja,men det visar vad som är på gång.
Nya bilar är helt livsfarliga !

Bilfabrikanterna skryter om hur säkra deras bilar är men det är bara skitsnack...Vad hjälper det med krockkudde om man ska bli grillad efter en krock ? Moderna bilar brinner ju allt oftare när dom krockar...När såg du en 40 år gammal bil börja brinna efter en krock ? Men bilar nu för tiden har heta katalysatorer som lätt antänder bensinen ifrån en elektrisk bränslepump som öser på bensin efter en krock...Och inte är det säkert att du tar dig ur bilen heller.Om batteriet har gått sönder i krocken då fungerar varken fönsterhissarna eller centrallåset...Samma sak om du hamnar i vattnet. då kortsluts elektroniken och du får inte ner fönstren.
Jag läste en intervju med en polis som nästan dog när Polisbilen hamnade uppochner i vattnet. Hennes kollega dog. Problemet var att när dom hängde där intrasslade i krockkuddarna så gick det inte att få loss bilbältet, dom hängde där bägge två och kämpade med bältet medan iskallt vatten fyllde bilen...Något att fundera på för biltillverkarna!

Moderna bilar klarar inte älgkrockar. Takstolparna lutar för mycket och huvudet hamnar precis under taket där rutan slutar. På gamla bilar satt rutan mycket längre fram så huvudet inte kom i risksonen.
Denna felkonstruktion av moderna bilar gör ju också att A-stolparna skymmer sikten så man knappt ser mötande trafik...Hur kan det vara godkänt ?

Besiktningen kan inte längre se om bilen är rostig i golvet eller i hjulhusen på moderna bilar eftersom det sitter plast i vägen.....Och om bilen har konstant fyrhjulsdrift så kollar dom inte bromsarna eftersom fyrhjulsdriften då kan gå sönder.

Sen har moderna bilar på tok för breda platta däck på vintern för att få bra väggrepp...Alla däcktillverkare vet att det ska vara riktigt smala däck på vintern,men det är modet som styr,inte säkerheten....Sen sitter det en låg jävla spoiler ivägen också som ser till att fastna i snön.
Som om inte det var nog ska bilarna börja köra sig själva nu också.
Tänk er hyperkänslig elektronik i kyla och saltvatten med droppande kondens på skakiga skitiga vägar i Sverige.
Det blir ju som att spela rysk roulette.

Nä inte törs då jag åka i nån ny bil heller.
Vet inte om jag ens törs mig ut på vägarna som är fyllda med så undermåliga bilar.

Det var bättre förr !!!

5 kommentarer:

 1. Hej.

  Det finns bara ett svar att ge på en sådan text:

  Volvo Amazon.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 2. Oavsett: det är bara ödet som härskar.
  Vi stackare bak ratten kan bara hoppas!
  Signatur: luttrad.
  Fast med Motors förtjänsttecken med alla stjärnorförsedd !
  Till- låt oss erkänna det- bekantas stora förvåning...

  SvaraRadera
 3. Jo, allt blir inte bättre.
  Dessutom, så kan snart inte hemma mekanikerna serva, eller laga sina bilar längre.

  Mvh Skogåsbon

  SvaraRadera
 4. Det finns ett verktyg för att ta sig ur situationer när man hamnar under vatten med bilen. Det är inte särskilt dyrt heller http://www.amazon.com/Seatbelt-Cutter-Window-Breaker-Emergency/dp/B002AMAXNA
  Kanske ett tips till alla som skaffar lite nyare bilar :)

  SvaraRadera