Sök inlägg

måndag 12 maj 2014

Så blir du lurad i matbutiken

BITTERPITTEN granskar hur vi låter oss luras i matbutikerna...Egentligen är det inget lurendrejeri från butikens sida eftersom all information står på förpackningen eller på hyllan i butiken... Men folk är så urbota dumma att dom inte orkar bry sig.

"LÄTT" kokosmjölk...Vad är det ?  Jo det är vanlig kokosmjölk till hälften utspädd med vatten.Men till nästan samma pris....Det blir alltså dubbelt så dyrt med lätt som med vanlig.Och du kan själv köpa vanlig och spä ut den istället.... Vem går på det här ?

Pajdeg...Färdig mix bara att röra ut i vatten...Jaha,ungefär som vanlig pajdeg då...Enda skillnaden är väl att du tillsätter en klick smör i den hemgjorda...Ja och att den här mixen kostar nästan 52kr/kilot jämfört med vetemjöl för 7 kr/kilot om du gör den själv.
Caviar...Det finns röd sillcaviar...Och så finns det svart ishavsrom.
Men när jag läser innehållsföteckningen så visar det sig att bägge två är sillcaviar. Den ena färgad röd,och den andra färgad svart....Smakar också exakt likadant... LURAD !!!

Så här är det hela tiden....Det finns massor med liknande exempel..Men vem bryr sig längre ?
Folk låter sig luras...Folk vill bli lurade.

4 kommentarer:

 1. Själv är jag också fascinerad över att folk köper fryst klyftpotatis. Hur jobbigt kan det vara att klyfta några potatisar? Och inte går det ett dugg fortare heller...man behöver ju inte ens skala dem...

  SvaraRadera
 2. Jag tänkte ta med klyftpotatis också. Den kosta ca 5 gånger så mycket också,och smakar sämre.

  SvaraRadera
 3. Annat är det gäller olja, eller kanske var? Delsyntet, dyrare en mineral. Undrar om blandningsföhållandet är liknande som finländsk fruktbål.

  För att återgå till (lätt)kokosen i bild så finns det en finurligt reklamlapp där man kan välja två kokosmjölk vanlig och eller lätt (eller så är lätt vanlig) för 22kr. Jämförelsepriset anges här inte i kr/liter utan i kr/kg. I detta fallet 22kr/kg. Räknar man med att innehållet till största delen består av vatten så bör det bli ca 400g + 400g. Dvs själva plåten ingår som 20% i kilopriset, ca 4,40kr.

  Iofsn i det ordinarie priset anger man ett jämförelsepris i kr/liter som blir till ett pris på kr/förpakning. Plåtpriset r då inrälnat i literpriset?!

  Nä nu får jag gå och lägga mig.

  SvaraRadera
 4. Eller hur? Jag har slutat kolla faktiskt för jag vet hur rövkörd jag blir. Det är ju samma med nyttig mat vs skräpmat, den nyttiga maten är sju resor dyrare än skräpmaten och sen undrar folk varför fler och fler äter onyttigare? Man häpnar. Och den "miljövänligare" maten ska vi inte tala om. Jag skulle kunna fortsätta, men jag orkar inte. Jag bara undrar om de på riktigt tror att folk verkligen inte fattar? För det tror jag att de gör. Problemet är väl att man inte har så många alternativ. Vi kan inte alla vara bönder och fiskare ;) Vi kan bara välja det fetare alternativet framför det lätta :) Just för att det är billigare.

  SvaraRadera