Sök inlägg

lördag 21 september 2024

Bidrag eller lön?

 Regeringen föreslår ett nytt jobbskatteavdrag

Mats Persson arbetsmarknadsminister menar att det blir ett incitament att sluta gå på bidrag och börja jobba istället om skatten sänks på arbete, så därför föreslår han en skattesänkning på ca 200 Kr/månaden för den som tjänar ca 20 000/månad.Tjänar man under 16 000 blir det ingen sänkning alls.

Ok, om man går på socbidrag med ca 5-6 tusen i månaden + hyra så vill man inte ta ett jobb som ger ca 20 000/månaden, men nu när man får en skattesänkning på 200 då plötsligt vill man jobba istället... Tjenare Mats,jag tror inte du är med i matchen. Dessutom är ju detta en rejäl kränkning av alla arbetslösa som tvingas att gå arbetslösa för att dom inte får nåt jobb... För några år sen sökte jag ett jobb på kommunen. Jag har den utbildning och erfarenhet som efterfrågades men fick inte ens komma på anställningsintervju,man kan ju då undra hur alla som varken har utbildning eller jobb-cv ska få jobb?  Men nu när skatten sänkts så ska alla bidragstagare få jobb tydligen.

Sen var det våran finansminister Elisabeth Svantesson som stolt deklarerade att skatten skulle sänkas rejält för alla som tjänar mer än 62 000/månaden,och detta skulle finansiera sig själv genom att folk då skulle jobba mer...Öhh...Men vänta lite nu, om man jobbar heltid och tjänar så bra skulle man då jobba mer om man får mer pengar över? Folk vill väl ha mer fritid istället. Speciellt om man redan har en bra lön,dessutom kan folk spara mer och då kommer dom att gå tidigare i pension vilket inte alls är vad regeringen vill.

Så vad handlar det här om egentligen?

Är det så att våra regeringsrepresentanter är helt dumma i huvudet? nej förmodligen inte,men en Moderatledd regering måste sänka skatten för sina kärnväljare den rika överklassen annars tappar dom sina väljare till nästa val. Kosta vad det kosta vill.

Vad som däremot uppretar mig är varför inte journalisterna ställer dom här frågorna till makthavarna? Är det journalisterna som är dumma i huvudet?

Vill finansministern jobba mer när hon får sänkt skatt?


6 kommentarer:

  1. Men snälla Bitterpitten, du tror väl ändå inte att politiker och journalister fått sina fina jobb, förmåner och höga löner pga av hög kompetens, oberoende samhällsengagemang och en vilja att göra landet bättre för dem som betalar deras löner med att utföra "vanligt" arbete?

    Nu när det visat sig att sjuka och pensionärer finansierat alla fina löften genom kriminell lotteriverksamhet, vad förväntar du dig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förväntar mig ungefär det här

      Radera
    2. Om jag ska var ärlig så kan jag på sätt och vis förstå varför sänkta skatter för de högavlönade är mer lönsamt för statskassan än om man gjort samma procentuella sänkningen för lågavlönade.

      "Vanlisar" med låga löner håller i pengarna i motsats till de "rika" med löner i klass med riksdagspolitiker och uppåt, vilket ger möjlighet en högre konsumtion av onödiga dyra prylar, restaurangbesök och skönhetsbehandlingar mm. Vilket ger betydligt mer klirr i statskassan och i förlängningen mer till den allt mer utarmade "välfärden".

      Men oavsett, mitt förakt för politiker, journalister o sk kulturpersonligheter är fortsatt enormt. Frågan är bara vilka som trixar mest med sanningen.

      Radera
    3. Ja visserligen konsumerar högavlönade mer,men det mesta är väl utomlands,sommarstuga i Spanien och lyxresor. Och köper dom nåt så är det iaf inte tillverkat i Sverige utan i Kina. och företagarna som ska få fart på hjulen dom väljer oftast att flytta sina firmor utomlands,och blir dom kvar i Sverige så vill dom inte betala avtalsenliga löner utan har en massa oseriösa underentreprenörer som tar hit svart arbetskraft från utlandet. Jag tror det går åt helvete.

      Radera
  2. Verkar för mig att sverige är mer eller mindre helvetet.
    I alla fall jämfört med när jag var "lite" yngre...

    SvaraRadera
  3. Vet inte riktigt var gränser går för högavlönad. Hur som helst så är det mesta tillverkat i Kina. Finns väl knappast någon tillverkning i Sverige längre. Så enda skillnaden blir då att betala eller inte betala för en mellanhand i Sverige?

    SvaraRadera