Sök inlägg

torsdag 16 november 2023

Smartare förr

 

 

Bildtexten ovan fick igång mig i mitt funderande på hur korkade människor är nuförtiden. Ja förr kunde man faktiskt reparera bilen med hjälp av instruktionsboken, och folk gjorde det! Nu står det i princip att "Om en röd lampa lyser sök upp verkstaden" Och på verkstan vet dom inte vad det är för fel heller." Vi kan prova med att släcka lampan" Dom vet inget,och är inga riktiga reparatörer.

Förr om nån inte fick igång bilen en kall vintermorgon,då bad man en granne eller kompis om att kabla igång bilen med startkablar. Nu ringer man en bärgare och drar bilen till en verkstad,där sätter dom i ett nytt batteri för 2000Kr.

Folk har slutat att byta till vinterdäck själva.Däckhotell ska det va,sen ska alla ha sina däck monterade samtidigt och det fixar inte däckfirman så folk får köra på sommardäck flera veckor i snön. Men göra det själv? Nej det går inte längre.

Och byta olja och filter går ju absolut inte. Delarna kostar en 5 hundring och tar en kvart att göra själv,nej då betalar man hellre 5000kr till verkstan istället.

Inte heller kan folk växla manuellt längre,På 80-talet skojade man om dumma Amerikaner som skulle ha automatbilar, fast dom inte var handikappade. Nu klarar folk inte av manuella bilar längre.

Det har ju blivit populärt att elda med ved igen,inte i stora vedpannor men i braskaminer. Men nu mer kan inte folk hugga ved längre utan köper jättedyr färdighuggen ved och klagar på att den är dyr, men hugga själv det går inte.

Förr la alla om taket själva också, nu får en firma göra det för 200 tusen. Inte ens måla om huset klarar folk av längre, för dom har ju ingen skylift. Det hade ingen förr,men det gick bra ändå.

I tiotusentals år har den starke och smarte överlevt och fått privilegiet att få avla av sig och sprida sina gener vidare. Och i djurriket är det så fortfarande,den halte och sjuke halkar efter och blir mat istället för genbank. Och vem skulle avla på en dålig häst eller hund? Men mänskligheten går åt motsatt håll. Alla ska avla av sig, hur mycket defekter dom än har,och har naturen sagt stopp så ska dom hjälpas på traven med provrör. Inte undra på att folk blir dummare och dummare,och att halva skolklasserna idag har ADHD,Dyslexi eller trotssyndrom.

Nu håller AI-robotar och AI-program på att göra folk arbetslösa samt att hota hela mänsklighetens intelligens,Och vem har skapat AI ?  Jo männskan.  Smart där. 

Vi jobbar starkt på vår egen undergång.
Det var bättre förr!!!
 

5 kommentarer:

 1. "Vi jobbar starkt på vår egen undergång", det är precis så jag också känner. Människan håller på att utrota sig själv och om några tusen år kommer kanske någon form av intelligens att undra vad som hände, precis som vi funderar när det handlar om dinosaurierna.
  Slutsatsen blir väl att, bortsett från att vi slog ihjäl varandra i stora krig, konsumerad och förstörde alla förutsättningar för mänskligt liv.
  Som tur är kommer både du och jag ha vandrat vidare när slutsignalen går .. :-)

  SvaraRadera
 2. (Rättar till bälte och hängslen)
  Nu är det så såsom så, att om du inte är personligt bekant med en skogsägare, så är det lögn i Helvete att hitta någon som vill sälja långved så man kan kapa och klyva själv.
  200:- kubiken (motsv.) för långved eller 750:- kubiken (kastad dessutom, 30% luft med andra ord!) i fickan för vednasaren, lätt ekvation.
  Och hosta upp 1½ mille (under det kommer du knappast för skiften så är lönt att äga) för bra skog är ju inte direkt ekonomiskt, inte ens om man arrenderar bort jakt&fiske-rätten. Då snackar vi ändå fina marker som de oppom Venjan eller mellan Läde och Kråndalen.
  Detta om ved.
  Ang. intelligens insåg jag loppet vara kört när jag upptäckte att på en del motor-verktyg numera står sådant som "Stoppa inte roterande klinga med handen". Jomen tjenare. Den som ens kommer på tanken ska ha krama-sig-själv-tröja.
  AI är "ball"... Gjorde en tekniktroende ledsen häromsistens när han påpekade att AI "gör rätt" i 99.9% av fallen. Åh faen, sa undertecknad, så pass. Skulle du åka i en hiss som ingenjören sagt inte kraschar från tionde våningen med den procenten?
  Nä, fri fart och inga vägmärken - ge evolutionen en chans!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha,kanske har evolutionen redan fått för många chanser?
   Angående ved så äger jag 2 hektar skog som jag tar ved på så jag är väl jävig då.

   Radera
 3. Nu har Bitterpitten samlat på sig en tid läser man 😁

  Kan bara hålla med. Anekdot. Höll i forntiden på med en utrustning där jag blev tvungen att öppna manualen. På försättet stod "If all else fails, read the manual!"

  Men vad gäller bilmek så har ja inte lust eller ens utrymme (inomhus) att meka bil. Inte ens plats att förvara däck. Å andra sidan finns det sådana som kanske "tjänar" på att inte ge sig in på annans yrkesområde.

  Och onödigt att ungdomar tar körkort för manuell låda för fossilbilar är snart förbjudna och batteribilar har ju inte ens någon växellåda.

  AI i all sin ära men än så länge gäller det att akta sig för NS (Normal Stupidity), Kanske ND borde återuppstå, passand svensk förkortning.

  SvaraRadera