Sök inlägg

fredag 20 augusti 2021

Översvämmning

 Hittade ett blogginlägg ifrån 2015 som är mer aktuellt än någonsin.

så här kommer en repris.


Dom senaste dagarna har det varit mycket nyheter om klimatet.
SMHI lovar Mer regn och översvämningar i framtiden....Det kan väl knappast komma som en nyhet för dom flesta av oss kan man tycka...Översvämningarna har ökat enormt dom senaste åren och det var ju inte alls längesen vi hörde om katastroferna i Sälen , StrömstadHallsberg, och Åmål.

Kommunerna har låtit folk bygga bostäder alldeles för nära vattnet och i sänkor och blötmarker.
För flera hundra år sen då visste man att man skulle bygga på säkra höga platser,men nu för tiden fattar varken kommunpolitiker eller folk hur och var man ska bygga bostäder.
Men nu har det gått så långt att Försäkringsbolagen inte vill betala längre, dom menar att om 5-10 år så kommer det inte att gå att försäkra strandnära hus överhuvudtaget. Och redan nu höjer dom premierna....Men eftersom folk inte fattar ändå ,så vill Försäkringsbolagen lära kommunerna att undvika översvämningar.
Tror ni att det hjälper ?
I helvete heller....Folk är helt galna i strandnära tomter och populistiska politiker viker sig och lobbar för att  luckra upp strandskyddet....Dom vill naturligtvis att det flyttar in rika skattebetalare i fattiga småkommuner med fina strandtomter...Med jämna mellanrum kan man läsa i lokalblaskan att nu ska det bli Lättare att bygga strandnära i Dalarna.....Oftast är det Moderata politiker som trycker på och tycker att det räcker med 30 meter strandskydd istället för 100 eller 400 meter som det brukar vara.

Vad tänker alla dessa korkskallar med ?
Det är hög status att bo strandnära, riskerna spelar ingen roll.
Sen när dom står där med vatten upp till knäna i nya köket i 40 nyanser av vitt....Då kommer det en snyfthistoria om hur elaka deras försäkringsbolag varit...Och Kommunen gav ju faktiskt bygglov,Hur kunde dom göra det när det inte är säker mark....40 nyanser av skit.

Om det åtminstone ställdes krav på att strandnära hus stod på plintar så att vattnet kunde flyta under huset utan att ge vattenskador...Närå...Inget sånt krav....Tvärt om...Jag råkar ha ett hus som står på plintar,och jag får ständigt höra av olika experter att "hur kan du ha ett hus utan riktig grund"

Korkskallar !!!

7 kommentarer:

 1. 6 meter till vatten!
  Stiger gör det även.
  Men lågt sedan vi kom i maj.
  26/8 till en trakt på jorden där landet stiger "minut för minut", som det står i visan(?)
  Tryggare på alla sätt i Österbotten...
  Håll ut i gamla svedala!

  SvaraRadera
 2. Så även i Finland. För 30år sedan blev jag erbjuden att köpa en summarstugetomt ute i skärgården. 3/4 av tomten hade högt och fint läge. Men var fanns bygglovet? Jo på den sista fjärdedelen i sankmark knappt över havsvattennivån, vägg i vägg med grannen. Resten av tomten hade någon byråkrat "strandskyddat". Försökte få bygglovet ändrat. Blir fortfarande förbannad när jag tänker på diskussionerna som fördes och de svar jag fick.

  SvaraRadera
 3. Dags att bara bygga på pontoner i sjönära läge?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behövs inte byggas strandnära. Bara att vänta så blir det strandnära, ifall dom håller vad dom lovar om höjd vattennivå...

   Radera
  2. Det kan ju bli en turistattraktion om vi skaffar gondoler som i Venedig och skjutsar runt turisterna i. Men då måste vi förbjuda vattenskotrarna först.

   Radera
 4. SMHI kan lova vad som helst, de har egentligen inte susning om framtiden.//tompas11

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Tog hojen till jobbet i fredags eftersom det var utlovat solsken hela helgen. Pyttsan, skulle ha fattat att säkra upp med regnställ men icke...

   Radera