Sök inlägg

onsdag 23 januari 2019

Otillgänglig vårdcentral

Min gamla vårdcentral fungerade inte

Jag tröttnade på att få träffa en ny läkare som inte kunde Svenska, varje gång jag besökte vårdcentralen i Säter. Sista gången jag var där dök inte ens läkaren upp. En stackars Sjuksyrra beklagade att hon inte visste vart läkaren tagit vägen.
I dom större grannkomunerna Falun och Borlänge finns det massor med vårdcentraler att välja på. Men i hålor som Säter är det inte intressant för privata vårdcentraler att etablera sig eftersom det inte finns nån lönsamhet där.

Då bestämde jag mig för Långshyttans vårdcentral. Jo då, Långshyttan är en värre håla än Säter, men av nån underlig anledning väljs dom till Dalarnas bästa vårdcentral år efter år. Där får man alltid samma läkare varje gång och det ska dom ha stort kred för. Dock är det väldigt svårt att kommunicera med vårdcentralen. 
Häromdagen fick jag ett brev med en ny läkartid för årlig undersökning. Tiden var faktiskt på en ledig dag så det var ju bra, men tiden för provtagning veckan innan var förlagd på en arbetsdag. Då tänkte jag att jag kan väl ringa och höra om det går att byta dag eller möjligen senarelägga  den samma dag?

Jag ringer upp vårdcentralen och får 5 val. När jag gjort ett val får jag 5 nya val. När jag valt avboka/omboka tid, så säger telefonsvararen att jag bara kan avboka tiden, inte boka en ny tid? För att boka en ny tid måste jag gå in på deras hemsida eller ringa igen.  Men fan alltså! Jag ville ju bara prata med dom om det gick att rucka på tiden lite, eller få en ny? Jag vill ju inte ta bort den jag har innan jag fått en ny. 
Men det går alltså inte!
Då gör jag en fuling. Jag tänker att jag bokar en ny tid först och sen kan jag avboka min gamla. Finurligt trodde jag. När jag ringer upp igen kl 08:30 så meddelar telefonsvararen att dom ringer upp mig ca 13:15. Men då kan jag ju inte svara för då kör jag bil. Jag har inte Handsfree, och Dessutom måste jag ju kolla och jämföra tiderna med mitt schema samtidigt som jag kör bil. Nä det går ju inte.
Ok då testar jag väl deras hemsida då.
Där måste man ha bankId eller E-leg för att ta sig in, och det har jag inte. Jag har inte internet på min knapptelefon, och Androiden som jag hade förut blev jag galen på(men det är ett annat blogginlägg)

När jag blivit rejält förbannad på allt jävla krångel så hittar jag en möjlighet att logga in med en engångskod. När jag försöker med det så visar det sig att jag först måste ha en registrerad kod hos vårdcentralen för att kunna få en engångskod??? Den koden går bara att få brevledes. Alltså inte E-mail utan snigelpost.
Jag ska alltså gå och vänta i flera dar och hoppas att inte Nordpost slarvar bort mitt brev, bara för att få en ny provtagningstid?

Vad är det för fel på att använda telefon?
Är det så att telefonen är en för gammal uppfinning?
Att det går enkelt snabbt och fort det verkar inte ha nån betydelse i dessa moderna tider.
 Eller är det så att svårigheten att nå sjukvården via telefon är ett sätt att dölja vårdens dåliga kapacitet och för få vårdplatser.

Jag börjar förstå varför alla mätningar visar att tillgängligheten minskar för vården i Sverige och  att vi har Sämst sjukvård i Europa, när det inte ens går att boka om en provtagningstid.


5 kommentarer:

 1. Jag delar din erfarenhet. Jag var så jäkla trött på våran undermåliga vårdcentral, så jag hitta en privat 4 mil bort i Kalmar för att få bättre vård. Jag har nu i ett år gått runt med en hand som "låser sig" när jag knyter näven, då kan jag inte rätta ut den, jag måste "bända" upp den. Under senaste året har jag varit på röntgen och hos en reumatolog som inte kunde se nåt fel, annars har de bara tagit blodprov, och gnällt över för högt levervärde, som jag alltid har haft; men de tror jag supar.
  Jag gick in på 1177 vårdguiden på nätet och hittade en privat vårdcentral som verkade bra och bokade tid, då ringde de upp mig och frågade vad det var för fel o.dyl.Det var en mycket trevlig tant och inte som gnällkärringen häruppe, så där ska jag in i nästa vecka. Det idiotiska är att jag på min gamla vc frågade efter en kortisonspruta som påstås kan hjälpa; men fick svaret att det ville de inte, för de är inte säkra på att det hjälper; men hur fan ska man ta reda på det då?

  SvaraRadera
 2. Man blir helt matt av att bara läsa om dessa vedermödor. Ville dom, så skulle dom kunna göra det enklare, men det är dom inte intresserade av, helt klart, eftersom dom får ju sina kunder/patienter ändå.

  Mvh Skogåsbon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vårdcentralerna får betalt efter hur många patienter som är listade hos dom. När dom väl är listade så vill dom inte ha dit patienterna.

   Radera
 3. Vore ju smått pinsamt att komma till akuten med handen fastlåst runt dolmen.

  SvaraRadera
 4. Och läkarna läser inte journalen, ena gången jag var där ang. min hand skickade de mig på ultraljud för att kolla hur min lever mm såg ut, och där var allt bra, 3 månader senare när jag var där i samma ärende (handen) ville de skicka mig på sjukan igen, det vägrade jag.

  SvaraRadera