Sök inlägg

torsdag 7 september 2017

Svenskarna slänger bort sin själ

I går var jag på soptippen.

Det slutade som det brukar sluta när jag är till tippen. När jag åkte hem hade jag en klump i magen och var arg och besviken över hur folk kan slänga så mycket fint på tippen. Spröjsade fönster gjorda av hantverkare som la ner hela sin själ i arbetet och snickrade av noga utvalt kärnvirke som fått växa långsamt så att fönstret skulle hålla i evighet.... Gamla fina möbler i kvalitet som inte görs längre...Handsnickrade köksstommar som rivits ut för att folk ska ha in skräpkök av fanérade spånskivor....Gedigna stora köksbord i furu, som säkert slängts ut för att dom var tunga att flytta på.

Folk har överhuvudtaget ingen känsla för kvalitet längre.

Antingen begriper folk inte vad det är dom slänger eller också så bryr dom sig inte ett skit....Tror folk på allvar att nya IKEa-möbler och liknande är kvalitet ?
Eller är det så viktigt att ha den senaste designen att det inte spelar någon roll om grejorna bara håller i några år ?
Alla har väl varit med om spånskivegarderober där hyllorna rasar ur efter några år och väggarna bågnar så att man måste skruva fast hela garderoben i väggen för att den inte ska rasa.
Mormors gamla linneśkåp det hade hållit än, om det inte slängts på tippen!

Snickarna nu för tiden har ju heller ingen känsla för kvalitet. Dom tycker att en veckad aluminiumfolie ihopsatt med gipskivor är en riktig vägg !

När jag går där på tippen så blir jag förbannad över att allting ska slås sönder med en gång. Varför kan dom inte ha personal som plockar ut allt som är fint och går att använda ? Inte får jag plocka med mig nåt hem heller!

I bland känns det som om Sverige och svenskarna är så bortskämda och fartblinda att det skulle behövas ett krig för att få folk att fatta. Åtminstone en rejäl ekonomisk kris, så folk fick börja räta ut gammal spik istället för att köpa ny.
Sen kommer jag på att vi har ju visserligen inget krig än, men kris har vi ju värre än nånsin. Jag menar samhället håller ju på att krackelera framför våra ögon med dödsskjutningar varje dag, poliser som inte orkar längre, vård och skola som inte fungerar längre. Men den ekonomiska krisen har inte blivit synlig än. Så länge svenskarna kan fortsätta att låna pengar och låtsas att dom är rika så lär väl slöseriet fortsätta.

Stolen på bilden hittade jag igår på tippen. Hur kan folk slänga en så fin stol ?
Det fanns fler men dom var sönderslagna.

Heja Sverige !


9 kommentarer:

 1. Precis samma känsla har jag varannan måndag då vi åker till vår mobila återvinning. Det är nästan så de får använda våld för att hindra mig från att dyka ner i en container och rädda än den ena eller andra dyrgripen från en för tidig död.

  Stolen på bilden är ett lysande exempel. Och är det, som jag tror, en skinnsits på den hade jag nog bett Maken göra en avledande manöver och chansat på en hit and run.

  SvaraRadera
 2. Jag tror att återvinningscentralerna är i maskopi med möbelindustrin; de slår med vett och vilje sönder allt för att folk inte ska återvinna utan köpa nytt. Miljötänk? Varför kan inte folk bara få ta sånt som går att använda? Eller rentav köpa? Jag blir galen på slöseriet ...

  SvaraRadera
 3. Ja det är fullständig hysteri i vad som slängs. Försöker hålla mig ifrån återvinningscentralerna för man blir så ledsen att se vad som slängs. //tompas11

  SvaraRadera
 4. Hej.

  Allt nytt är gammalt, eller hur det nu var.

  Det var samma visa när de moderna vitvarorna och de elektriska husgeråden kom: trampsymaskiner och liknande hamnade på tippen.

  Impulsen att nytt är bättre är oemotståndlig hos många av oss. Jag är min gamla hemkunskapsfröken djupt tacksam att hon lärde oss räkna och tänka på kronor och ören i timlöner. "Hur många timmar av ditt liv kostar [varan]?".

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 5. Å vad fan ska vi göra åt detta? Kan vi göra något eller är loppet kört? Köp slit och släng var ju en devis som yttrades förr. Numera kan vi nog utesluta det där med slit, återstår köp och släng... Var det bättre förr eller ännu hellre förr än förr? Fan vet...//tompas11

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas så klart att alla ska läsa min blogg, komma till insikt och ändra sitt beteénde. Halleluja!

   Radera
 6. Håller med om precis allt, har samma tankebanor. Jag tror att reklam, propaganda, det skapar ett mode, och det är det folk försöker uppnå. Om det sedan bara är mest skräp folk köper, gör ingenting, för då ser vänner och bekanta att dom har nya grejer.
  Gamla grejor som tillverkats för att vara kvalitet, har själ också, vilket nya masstillverkade grejer saknar helt och hållet.

  Jobbade med en person, som utryckte saken så här: -Jag hatar gamla grejer, det skall vara nytt.
  Frågan är hur länge är det nytt?

  Detta fenomen märks i allt. Numera pratar aldrig folk om att dom måste laga grejer som gått sönder, eller inte fungerar korrekt, nu skall det köpas nytt. Reparation vet dom inte längre vad det är.

  Förstår inte heller varför dessa fina kvalitetsgrejer måste slängas, varför kan dom inte sälja dom istället, eller skänka dom till någon/några som vill sälja dom?

  Det är en märklig utveckling.

  Mvh Skogåsbon

  SvaraRadera