Sök inlägg

måndag 19 augusti 2013

Samhället vänder ryggen åt dom psykiskt sjuka

I Säter finns en Psykiatrisk klinik....Dom intagna där får det hela tiden sämre...Inte nog med att Landstingets sparkrav har lett fram till att avdelningarna måste ha dubbelt så mycket patienter på varje avd. Ständig underbemanning och stora svårigheter att rekrytera erfaren och välutbildad personal...Även samhället utanför med kommunen i spetsen verkar göra vad dom kan för att försämra för patienterna.
Några exempel....Om anhöriga ska komma och besöka patienterna så är det 4 km till tågstationen ifrån sjukhuset....Det är ju på helgerna som anhöriga kan komma på besök,men då går det inga bussar....det finns heller ingen taxi i Säter längre......Så det blir till att gå hela vägen....väl framme på sjukhusområdet finns det en kiosk. Med en fantastisk utsikt över sjön ljustern...Där kunde anhöriga sitta och fika med patienterna förr.....Nu mer har kiosken bara en lucka öppen på helgerna....Dom kan alltså inte gå in och fika,utan får stå med en kopp kaffe i regnet.
Det fanns en egen badplats för patienterna...Där dom skulle få lugn och ro,och slippa höra att dom var annorlunda och idioter....Den badplatsen har patienterna haft i 100 år.....Nu har kommunen tagit den...I stora annonser skryter man istället om att den som köper deras fina strandtomter får del i en bryggförening med egen båtplats...Patienterna får inte ens vistas där längre för man har ändrat deras frigångsområde...
Några patienter får inte vistas nere i staden..Då kan det vara svårt att ta ut pengar och betala sina räkningar.speciellt om man inte har tillgång till internet....Förut har det fungerat genom att patienten skriver en fullmakt sen tar personalen ut pengar på banken....Men nu har Bankerna slutat att tillhandahålla kontanter...Att deras kunder sen många år inte kan ta ut sina pengar längre,det skiter banken fullständigt i....Jag vet att vi lever i ett kapitalistiskt konsumtionssamhälle...Och dessa patienter har ingen köpkraft...Alltså är dom ointressanta...Men ändå..Jag minns ett Sverige där vi värnade om dom svaga.
Det verkar inte vara nån som bryr sig i dessa patienter längre...Folk i allmänhet verkar tycka att vi borde låsa in dom på livstid och slänga bort nyckeln...Både den nuvarande regeringen och den förra,är eniga om att att  psykiskt sjuka som begår brott ska dömas till fängelse istället för vård.
 .http://rod.se/psykiskt-sjuka-kan-f%C3%A5-f%C3%A4ngelse

En psykpatient sa en gång till mig " Samhället tycker att vi är dåliga människor. Därför vill man plåga oss "   Det verkar tyvärr vara sant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar