Sök inlägg

fredag 5 juli 2013

För många chefer

Det blir allt vanligare att chefer har en chef eller assistent under sig som egentligen gör chefens jobb. På så sätt kan chefen slippa undan en massa jobb och svåra beslut,som annars skulle avslöja chefens inkompetens....Men rätt var det är så kommer den assisterande chefen på att hen vill gör likadant,och skaffar sig en egen assistent....
Här några exempel.

1. Rektorer gör sig allt oftare omöjliga att få tag på. Dom håller sig undan och låter en biträdande eller assisterande Rektor göra allt jobb samt stå i skottgluggen när all kritik väller in....Biträdande Rektorn i sin tur vältrar över allt jobb på lärarna och kallar det för kompetenshöjning.

2. Inom vården låter man sjuksköterskor bli enhetschefer. Sen ska enhetschefen ha en biträdande enhetschef som också är sjuksköterska. Helt plötsligt finns det en massa  sjuksköterskor som är mellanchefer och som inte ska utföra det jobb som dom är utbildade för. Samtidigt är det sjuksköterskebrist på golvet ,och man får ta in stafettsköterskor som kostar mer än mellancheferna i lön.

3. På min arbetsplats hade man tagit in ett företag som skötte fastighetsservicen . Men det var jämt klagomål på att soprummet inte tömdes i tid och att det dröjde för länge innan dom kom och reparerade när något gick sönder.
En dag träffade jag en reparatör ifrån företaget,så jag passade på att fråga honom varför det tog sån tid att åtgärda allting ? Då berättade han att han var hos oss bara en dag i veckan. Övriga dagar var han och skötte andra fastigheter.
Jag frågade då hur många dom var som skötte fastigheterna på hans företag ? Då talade han om att det var 5 chefer i Borlänge,men bra han som skötte fastigheterna.... 1 enda person drog alltså in lönen åt sina 5 chefer.
Jag är helt övertygad om att det finns kurser för chefer,där dom får lära sig att delegera alla sina arbetsuppgifter på andra. Dom får också lära sig att göra sig svåråtkomliga,och att gå runt med papper och portföljer så att dom ser ut att vara upptagna med nåt viktigt.
Men i sin ensamhet inne på kontoret så kryper oron över dom.....Där tänker dom "Hoppas ingen upptäcker att jag är en bluff "


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar